Sprawdź czy równości są tożsamościami.

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Sprawdź czy równości są tożsamościami.

Post autor: gr4vity »

Sprawdź czy poniższe równości są tożsamościami.
Przykład 1
\(A \cap (A \cup B)=A\)

Teza: \(x \in A \wedge (x \in A \vee x \in B) \iff x \in A\)

\(L: x \in A \wedge (x \in A \vee x \in B) \iff x \in A \vee (x \in A \wedge x \in B) \iff x \in A \iff \)

Wniosek: Tak równości są tożsamościowe.

\(A \cap (A \cup B)=B\)
Przykład 2:
Skoro z powyższego dowodu wyszło że \(x \in A\), a my nie mamy informacji, że \(A = B\) to możemy stwierdzić że ta równość nie jest tożsamością.

Z góry dziękuję za poświęcony czas :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Sprawdź czy równości są tożsamościami.

Post autor: radagast »

Tak, Twój dowód jest poprawny. Gdyby jednak nie było "powyższego dowodu " można by postąpić po prostu tak:
niech \(x \in A \wedge x \notin B\) wówczas \(x \in A \cap (A \cup B)\)
czyli \(B \neq A \cap (A \cup B \)
ODPOWIEDZ