odległość punktu od prostej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 sty 2021, 16:29
- Płeć:
odległość punktu od prostej
wyznacz równanie prostej do której należy punkt \(P(−6,15)\) i takiej że odległość punktu \(Q(4,−5)\) od tej prostej wynosi \(10\).
Ostatnio zmieniony 28 lut 2022, 23:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 3800
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Re: odległość punktu od prostej
\(P\in l: mx-y+6m+15=0\wedge m\in\rr\)
\(d(Q,l)=10\iff \frac{|m\cdot4-(-5)+6m+15 |}{\sqrt{m^2+(-1)^2}}=10\)
Pozostaje rozwiązać to równanie i sformułować odpowiedź
Pozdrawiam
\(d(Q,l)=10\iff \frac{|m\cdot4-(-5)+6m+15 |}{\sqrt{m^2+(-1)^2}}=10\)
Pozostaje rozwiązać to równanie i sformułować odpowiedź
Pozdrawiam