Pomoc | G.Analityczna i Wielomiany

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luki1990
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 19 lis 2008, 22:30

Pomoc | G.Analityczna i Wielomiany

Post autor: luki1990 »

Siemanko ;) Chciałbym was prosić o pomoc w tych zadaniach :


Zadanie 1:

Napisz równanie symetralnej odcinka AB ,gdzie A=(2,1) i B=(-3,0)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

S-środek odcinka AB
S (-3+2/2 , 1/2)
S(-1/2, 1/2)

prosta na której leży odcinek AB
0=-3a+b
1=2a+b
b=3a
1=5a
a=1/5=0,2
b=3/5=0,6

y=0,2x+0,6

prosta prostopadła:
a=-5
0,5=-5*(-0,5)+b
0,5=2,5+b
b=-2

Odp. Równanie symetralnej odcinka AB ma postać: y=-5x-2.
ODPOWIEDZ