Kula i sfera

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iwa210
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 mar 2010, 10:12

Kula i sfera

Post autor: iwa210 »

Oblicz promień kuli której pole wynosi \(\frac{1}{2}\pi \ cm^2\).
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(P=\frac{1}{2} \pi
4\pi r^2=\frac{1}{2}\pi
r^2=\frac{1}{8}
r=\sqrt{\frac{1}{8}}=\frac{\sqrt{8}}{8}=\frac{2\sqrt{2}}{8}=\frac{\sqrt{2}}{4}\)
ODPOWIEDZ