Potęgi - wykaż, że liczba jest podzielna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jurekl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 03 maja 2021, 08:22
Podziękowania: 21 razy

Re: Potęgi - wykaż, że liczba jest podzielna

Post autor: jurekl »

Wykaż, że liczba \(6^{100}-2\cdot 6^{99}+10\cdot 6^{98}\) jest podzielna przez \(34\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Potęgi - wykaż, że liczba jest podzielna

Post autor: eresh »

jurekl pisze: 20 lut 2022, 12:50 Wykaż, że liczba \(6^{100}-2\cdot 6^{99}+10\cdot 6^{98}\) jest podzielna przez \(34\).
\(6^{100}-2\cdot 6^{99}+10\cdot 6^{98}=6^{98}(6^2-2\cdot 6+10)=6^{98}\cdot 34\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ