Kula i sfera

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iwa210
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 27 mar 2010, 10:12

Kula i sfera

Post autor: iwa210 »

Oblicz pole kuli w której objętość wynosi \(8\sqrt{6} \pi \ cm^3\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\begin{cases}V= \frac{4}{3} \pi r^3\\ V=8 \sqrt{6} \pi \end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \frac{4}{3} \pi r^3=8 \sqrt{6} \pi \ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ r= \sqrt{6}\)

\(\begin{cases} P=4 \pi r^2\\ r= \sqrt{6} \end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ P=24 \pi\)
ODPOWIEDZ