Iloczyn

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Iloczyn

Post autor: lolipop692 »

lloma zeram konczy się iloczyn wszystkich liczb naturalnych od 1 do 2022?​
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 443
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 254 razy
Płeć:

Re: Iloczyn

Post autor: Icanseepeace »

zera biorą się z iloczynu \( 2\cdot5\)
Wystarczy zatem sprawdzić ile razy w rozkładzie na czynniki pierwsze wystąpi 5 (2 będzie więcej).
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Iloczyn

Post autor: Jerry »

Icanseepeace pisze: 17 lut 2022, 16:51 ...Wystarczy zatem sprawdzić ile razy w rozkładzie na czynniki pierwsze wystąpi 5 ...
Sprawdźmy... Wśród liczb \(1-2022\) jest \(404\) liczby podzielne przez \(5\), wśród nich jest \(80\) dzielących się po raz drugi przez \(5\), wśród nich jest \(16\), dzielących się po raz trzeci przez \(5\), wśród nich są \(3\) dzielące się po raz czwarty przez \(5\). Ostatecznie
\[2022!=\ldots\cdot 5^{404+80+16+3}\cdot\ldots\cdot2017^1\]
Pozdrawiam
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Iloczyn

Post autor: lolipop692 »

I to jest odpowiedz na pytanie iloma zerami się kończy?
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: Iloczyn

Post autor: lolipop692 »

Skąd się wzięło to 2017?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3807
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 53 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy

Re: Iloczyn

Post autor: Jerry »

lolipop692 pisze: 17 lut 2022, 19:11 I to jest odpowiedz na pytanie iloma zerami się kończy?
Nie, tylko wskazówka. Odpowiedź brzmi: \(503\) zer, bo trzeba zsumować
Jerry pisze: 17 lut 2022, 17:30 \(2022!=\ldots\cdot 5^\color{red}{404+80+16+3}\cdot\ldots\cdot2017^1\)
lolipop692 pisze: 17 lut 2022, 19:12 Skąd się wzięło to 2017?
W rozkładzie liczby \(2022!\) na czynniki pierwsze pojawią się potęgi wszystkich liczb pierwszych od \(2\) do \(2017\) - największej nie większej niż \(2022\)

Pozdrawiam
PS. Przeczytaj, proszę, jeszcze raz cały wątek
ODPOWIEDZ