Logika

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
student1999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 17 lut 2022, 07:41
Podziękowania: 1 raz

Logika

Post autor: student1999 »

Oblicz wartość logiczną zdania: \((p\So q)\So (\sim (p\wedge \sim q))\) wiedząc, że \(w(p)=0\) i \(w(q)=1\)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2022, 10:03 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematykaw kodzie i w [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Logika

Post autor: kerajs »

1

==================
student1999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 17 lut 2022, 07:41
Podziękowania: 1 raz

Re: Logika

Post autor: student1999 »

kerajs pisze: 17 lut 2022, 07:51 1

==================
Przepraszam, nie bardzo rozumiem odpowiedź.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Logika

Post autor: kerajs »

student1999 pisze: 17 lut 2022, 07:48 Oblicz wartość logiczną zdania: (p → q) → ⌐(p ꓥ ⌐ q) wiedząc, że p=0 iq=1
Wartość logiczna tego zdania to 1.
student1999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 17 lut 2022, 07:41
Podziękowania: 1 raz

Re: Logika

Post autor: student1999 »

kerajs pisze: 17 lut 2022, 08:35
student1999 pisze: 17 lut 2022, 07:48 Oblicz wartość logiczną zdania: (p → q) → ⌐(p ꓥ ⌐ q) wiedząc, że p=0 iq=1
Wartość logiczna tego zdania to 1.
/
Czy do tego potrzebne są jakieś wyliczenia ew. mogłbyć/mogłabyś przedstawić mi je ? czy wystarczy odp? niestety nie rozumiem tego..
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Logika

Post autor: eresh »

student1999 pisze: 17 lut 2022, 07:48 Oblicz wartość logiczną zdania: (p → q) → ⌐(p ꓥ ⌐ q) wiedząc, że p=0 iq=1
\(w(p)=0\\
w(q)=1\\
w(p\So q)=1\\
w(p\wedge \sim q)=0\\
w(\sim (p\wedge \sim q))=1\\
w((p\So q)\So (\sim (p\wedge \sim q)))=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
student1999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 17 lut 2022, 07:41
Podziękowania: 1 raz

Re: Logika

Post autor: student1999 »

eresh pisze: 17 lut 2022, 09:37
student1999 pisze: 17 lut 2022, 07:48 Oblicz wartość logiczną zdania: (p → q) → ⌐(p ꓥ ⌐ q) wiedząc, że p=0 iq=1
\(w(p)=0\\
w(q)=1\\
w(p\So q)=1\\
w(p\wedge \sim q)=0\\
w(\sim (p\wedge \sim q))=1\\
w((p\So q)\So (\sim (p\wedge \sim q)))=1\)
dziękuję za pomoc w rozwiązaniu. Czy jest szansa, że potrafisz również pomóc mi z tym zadaniem?
Sprawdź metodą zero jedynkową (albo skróconą metodą zero jedynkową) czy następująca formuła klasycznego rachunku zdań jest tautologią:
(p ꓥ ⌐ q → ⌐ r) → (r ꓥ p → q)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Logika

Post autor: Jerry »

student1999 pisze: 17 lut 2022, 11:26 Czy jest szansa, że potrafisz również pomóc mi z tym zadaniem?
(p ꓥ ⌐ q → ⌐ r) → (r ꓥ p → q)
Szansa wzrośnie, jak zapiszesz zadanie czytelnie, w kodzie \(\LaTeX\)...
Gdyby nie domyślność eresh, cały wątek wylądowałby w śmietniku!

Pozdrawiam
PS. Dziękujemy "kciukiem"
ODPOWIEDZ