Osoba z nadwagą spożywa tyle kalorii aby utrzymać swoją wagę.
Wykupiła karnet na siłownię i poświęca godzinę dziennie na ćwiczenia. Podczas ćwiczeń wydatkuje dodatkowe 400W.
Załóż tylko zmianę ilości tłuszczu. 1g tłuszczu = 9 kcal; 1 kcal = 4.1855 kJ
1) Jaką masę traci tygodniowo, jeżeli nie zmienia swojej diety?
2) Ćwicząc zwiększyła swoje dzienne spożycie kalorii o 500 kcal. Jaką zmianę masy zaobserwuje po tygodniu?
Ile chudnie osoba z nadwagą, jeśli spala 400W bez zmiany diety a ile ze zmianą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 sie 2021, 10:27
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Ile chudnie osoba z nadwagą, jeśli spala 400W bez zmiany diety a ile ze zmianą
\(
E_{nsgt} \text{ — Energia wymagana na spalenie 1 grama tłuszczu} \\
E_w \text{ — Energia wygenerowana po godzinie treningu} \\
\Delta m \text{ — Teoretyczna różnica masy}
\)
\(
t = 1h = 60min = 3600s \\
P = 400W \\
E_{nsgt} = 9 kcal = 37.67 kJ \\
E_w = P * t = 400W * 3600s = 1440kJ \\
\Delta m = \frac{E_w}{E_{nsgt}} = \frac{1440kJ}{37.67kJ} \approx 38.27g \\
\)
Z treści zadanie nie wiem, czy uwzględnione zostały straty energetyczne organizmu ludzkiego. Jeśli nie zostały, otrzymany wynik należy zwiększyć czterokrotnie, \(4 * \Delta m = 153g\). Wynika to z faktu, iż ludzki organizm ma sprawność na poziomie 25%, a maszyny są bliskie 100%, co daje przyrost zużycia energii na poziomie \(\frac{100\%}{25\%} = 400\%\).
Więcej o tym w tej dyskusji: https://fitness.stackexchange.com/quest ... rcise-bike
1)
W ciągu tygodnia, osoba straci \(7\text{dni} * 38.27g = 267.9g\), bez uwzględniania strat organizmu.
Z uwzględnieniem strat energetycznych organizmu, redukcja masy wyniesie \(7\text{dni} * 4 * 38.27g = 1071.56g \approx 1.071kg[\tex].
2)
\(
\Delta m = \frac {500kcal} {9\frac{kcal}{g}} = 55.56g \\
7\text{dni} * (38.27g - 55.56g) = - 121g \\
7\text{dni} * (4*38.27g - 55.56g) = 682.64g
\)
Bez uwzględnionych strat przytyje ona 121g.
Z uwzględnionymi stratami schudnie 682.64g.\)
E_{nsgt} \text{ — Energia wymagana na spalenie 1 grama tłuszczu} \\
E_w \text{ — Energia wygenerowana po godzinie treningu} \\
\Delta m \text{ — Teoretyczna różnica masy}
\)
\(
t = 1h = 60min = 3600s \\
P = 400W \\
E_{nsgt} = 9 kcal = 37.67 kJ \\
E_w = P * t = 400W * 3600s = 1440kJ \\
\Delta m = \frac{E_w}{E_{nsgt}} = \frac{1440kJ}{37.67kJ} \approx 38.27g \\
\)
Z treści zadanie nie wiem, czy uwzględnione zostały straty energetyczne organizmu ludzkiego. Jeśli nie zostały, otrzymany wynik należy zwiększyć czterokrotnie, \(4 * \Delta m = 153g\). Wynika to z faktu, iż ludzki organizm ma sprawność na poziomie 25%, a maszyny są bliskie 100%, co daje przyrost zużycia energii na poziomie \(\frac{100\%}{25\%} = 400\%\).
Więcej o tym w tej dyskusji: https://fitness.stackexchange.com/quest ... rcise-bike
1)
W ciągu tygodnia, osoba straci \(7\text{dni} * 38.27g = 267.9g\), bez uwzględniania strat organizmu.
Z uwzględnieniem strat energetycznych organizmu, redukcja masy wyniesie \(7\text{dni} * 4 * 38.27g = 1071.56g \approx 1.071kg[\tex].
2)
\(
\Delta m = \frac {500kcal} {9\frac{kcal}{g}} = 55.56g \\
7\text{dni} * (38.27g - 55.56g) = - 121g \\
7\text{dni} * (4*38.27g - 55.56g) = 682.64g
\)
Bez uwzględnionych strat przytyje ona 121g.
Z uwzględnionymi stratami schudnie 682.64g.\)