jaką figurę otrzymamy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jaką figurę otrzymamy
jaką otrzymamy figurę , jeśli połączymy odcinkami kolejne środki boków trójkąta równobocznego. Odpowiedź uzasadnij.
Otrzymamy trójkąt równoboczny o boku 2 razy mniejszym.
Nazwij trójkąt ABC. K- środek boku AB, L- środek boku BC, M- środek boku AC.
\(\frac{|AK|}{|AB|}=\frac{|AM|}{|AC|}=\frac{1}{2} \Rightarrow KM \parallel BC \Rightarrow \frac{|KM|}{|BC|}=\frac{1}{2}\)
Pierwszy wniosek- z proporcji wynika równoległość to wniosek z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa. Drugi- z równoległości wynika proporcja- to wniosek z twierdzenia Talesa.
Analogicznie - KL jest równoległy do AC i równy jego połowie oraz ML jest równoległy do AB i równy jego połowie.
Trójkąt KLM jest równoboczny i długość jego boku to połowa długości boku trójkąta ABC.
A co z tym zadaniem z rachunku prawdopodobieństwa?
Nazwij trójkąt ABC. K- środek boku AB, L- środek boku BC, M- środek boku AC.
\(\frac{|AK|}{|AB|}=\frac{|AM|}{|AC|}=\frac{1}{2} \Rightarrow KM \parallel BC \Rightarrow \frac{|KM|}{|BC|}=\frac{1}{2}\)
Pierwszy wniosek- z proporcji wynika równoległość to wniosek z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa. Drugi- z równoległości wynika proporcja- to wniosek z twierdzenia Talesa.
Analogicznie - KL jest równoległy do AC i równy jego połowie oraz ML jest równoległy do AB i równy jego połowie.
Trójkąt KLM jest równoboczny i długość jego boku to połowa długości boku trójkąta ABC.
A co z tym zadaniem z rachunku prawdopodobieństwa?