funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

funkcja kwadratowa

Post autor: franco11 »

Funkcja \(f(x)= \frac{kx+m}{x+b} \) jest monotoniczna w przedziałach \((- \infty ,2), (2,+ \infty )\).
Zbiorem wartości funkcji jest zbiór \(y\neq -1\) , a miejscem zerowym jest
liczba 5. Oblicz wartości współczynników m, k,b.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: eresh »

franco11 pisze: 12 lut 2022, 06:30 Funkcja \(f(x)= \frac{kx+m}{x+b} \) jest monotoniczna w przedziałach \((- \infty ,2), (2,+ \infty )\).
Zbiorem wartości funkcji jest zbiór \(y\neq -1\) , a miejscem zerowym jest
liczba 5. Oblicz wartości współczynników m, k,b.
\(2+b=0\\
b=-2\)


\(f(x)=\frac{kx+m}{x-2}\\
f(x)=\frac{k(x-2)+2k+m}{x-2}\\
f(x)=k+\frac{2k+m}{x-2}\)


\(ZW=\mathbb{R}\setminus\{-1\}\So k=-1\)

\(f(5)=0\\
\frac{-5+m}{5-2}=0\\
m=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ