F. kwadratowa z parametrem

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arcoin
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2020, 18:42
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

F. kwadratowa z parametrem

Post autor: arcoin »

Dana jest funkcja\( f(x)=(x^2)+2mx+(m^2)-4m+9\). Wyznacz najmniejszą wartość iloczynu miejsc zerowych tej funkcji.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: F. kwadratowa z parametrem

Post autor: eresh »

arcoin pisze: 09 lut 2022, 19:07 Dana jest funkcja f(x)=(x^2)+2mx+(m^2)-4m+9. Wyznacz najmniejszą wartość iloczynu miejsc zerowych tej funkcji.
\(\Delta\geq 0\\
4m^2-4(m^2-4m+9)\geq 0\\
m^2-m^2+4m-9\geq 0\\
4m\geq 9\\
m\geq\frac{9}{4}\)


\(x_1x_2=\frac{c}{a}\\
x_1x_2=m^2-4m+9=g(m), m\in [\frac{9}{4},\infty)\\
p=\frac{4}{2}=2\notin [\frac{9}{4},\infty)\\
g_{min}=g((\frac{9}{4})=\frac{81}{16}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ