Treść:
W chłodnicy silnika cieplnego znajduje się masa M lodu o temperaturze \(T_1=273^\circ \)K. Po wykonaniu pracy W lód w chłodnicy stopił się. Obliczyć minimalną możliwą temperaturę \(T_2\) źródła ciepła. Podano również ciepło topnienia lodu l.
Odpowiedź: \(T_2=T_1\cdot\frac{-W+Ml}{Ml}\)
Gdy jednak próbuję dojść do tego wyniku, a próbowałam już kilkakrotnie, coraz to bardziej starannie wykonując obliczenia, wychodzi mi wynik podobny, możnaby nawet powiedzieć, że identyczny, z tym tylko wyjątkiem, że brak w nim minusa (zamiast niego pojawia się plus). Oto mój sposób:
Oblicz ciepło oddane do chłodnicy, oczywiście w domyśle zakładając,że temperaturą chłodnicy jest T1, czyli temperatura lodu"
Q=M*l (1)
Jest to ciepło tzw "oddane", czyli zapisując teraz wzór na pracę, piszę:
W=Q1-Q2 (1), gdzie Q1 to ciepło "pobrane, a Q2 - ciepło oddane.
Co ważne - specjalnie wstawiam Q2 z minusem, tak jak przy zapisie równania (1) nie uwzględniałam go.
Przekształcając mam Q1=W+Q2 (3)
Dalej - zauważam, że najniższa możliwa temperatura może być tylko dla silnika Carnota, stąd mogę zapisać równość, że:
\(\frac{W}{W+Ml}= 1- \frac{T1}{T2}\) (4)
Ostateczny mój wynik to:
\(T_2=T_1\cdot\frac{W+Ml}{Ml}\)
Czy jest powód podważać swój tok myślenia? Czy i co najważniejsze: gdzie popełniam błąd?
P. s. Za wszelką nieelegancję zapisu bardzo przepraszam, ale mam ogromny problem z opanowaniem tego:((
Obliczyć minimalną możliwą temperaturę T2 źródła ciepła.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sty 2022, 11:26
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Obliczyć minimalną możliwą temperaturę T2 źródła ciepła.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2022, 13:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa części wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
Powód: poprawa części wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć minimalną możliwą temperaturę T2 źródła ciepła.
1. Wystarczy cały wzór wziąć w nawiasy, tak jak jest to opisane tutaj. Nie jestem moderatorem więc Ci tego nie poprawię
2. Temperatura chłodnicy podczas cyklu się nie zmienia (lód topnieje w stałej temp. \(T_1 \approx 273\ K\))
3. Ciepło oddane do chłodnicy = ciepłu pobranemu przez lód podczas topnienia: \(Q_{ch} = mL\).
4. Ciepło pobrane z grzejnika o temp. \(T_2>T_1\) wyniesie zatem: \(Q_g= W+Q_{ch}\).
5. Z porównania wzorów na sprawność silnika: \(\eta= \frac{W}{Q_g} = \frac{W}{W+mL} =1 -\frac{T_1}{T_2}\) i po przekształceniach dostajemy wynik: \(T_2 = T_1(\frac{W}{mL} +1)\) czyli to co sama otrzymałaś.
2. Temperatura chłodnicy podczas cyklu się nie zmienia (lód topnieje w stałej temp. \(T_1 \approx 273\ K\))
3. Ciepło oddane do chłodnicy = ciepłu pobranemu przez lód podczas topnienia: \(Q_{ch} = mL\).
4. Ciepło pobrane z grzejnika o temp. \(T_2>T_1\) wyniesie zatem: \(Q_g= W+Q_{ch}\).
5. Z porównania wzorów na sprawność silnika: \(\eta= \frac{W}{Q_g} = \frac{W}{W+mL} =1 -\frac{T_1}{T_2}\) i po przekształceniach dostajemy wynik: \(T_2 = T_1(\frac{W}{mL} +1)\) czyli to co sama otrzymałaś.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2022, 13:17 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 3 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sty 2022, 11:26
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć minimalną możliwą temperaturę T2 źródła ciepła.
1. A jak edytować post?korki_fizyka pisze: ↑06 lut 2022, 12:57 1. Wystarczy cały wzór wziąć w nawiasy, tak jak jest to opisane tutaj. Nie jestem moderatorem więc Ci tego nie poprawię
2. Temperatura chłodnicy podczas cyklu się nie zmienia (lód topnieje w stałej temp.\(T_1 \approx 273\ K\))
3.
2. No tak, nie zmienia się, jest jednak dostarczane ciepło, więc lód się topi
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć minimalną możliwą temperaturę T2 źródła ciepła.
poczekaj aż skończę...
post edytuje się klikając na "kredkę"
post edytuje się klikając na "kredkę"
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Obliczyć minimalną możliwą temperaturę T2 źródła ciepła.
Po prawej stronie ekranu, pod ikonkami jest, ściągawka z kodu \(\LaTeX\). Należy pamiętać o otagowaniu wyrażenia matematycznego:Wikkza975597 pisze: ↑06 lut 2022, 12:21 P. s. Za wszelką nieelegancję zapisu bardzo przepraszam, ale mam ogromny problem z opanowaniem tego:((
Kod: Zaznacz cały
[tex] [/tex]
Jestem modem, ale w "fizykę" wtrącam się bardzo niechętnie :p
Pozdrawiam
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sty 2022, 11:26
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć minimalną możliwą temperaturę T2 źródła ciepła.
Dziękuję!korki_fizyka pisze: ↑06 lut 2022, 12:57 1. Wystarczy cały wzór wziąć w nawiasy, tak jak jest to opisane tutaj. Nie jestem moderatorem więc Ci tego nie poprawię
2. Temperatura chłodnicy podczas cyklu się nie zmienia (lód topnieje w stałej temp. \(T_1 \approx 273\ K\))
3. Ciepło oddane do chłodnicy = ciepłu pobranemu przez lód podczas topnienia: \(Q_{ch} = mL\).
4. Ciepło pobrane z grzejnika o temp. \(T_2>T_1\) wyniesie zatem: \(Q_g= W+Q_{ch}\).
5. Z porównania wzorów na sprawność silnika: \(\eta= \frac{W}{Q_g} = \frac{W}{W+mL} =1 -\frac{T_1}{T_2}\) i po przekształceniach dostajemy wynik: \(T_2 = T_1(\frac{W}{mL} +1)\) czyli to co sama otrzymałaś.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 sty 2022, 11:26
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Re: Obliczyć minimalną możliwą temperaturę T2 źródła ciepła.
Panie moderatorze, gdzie jest ta kredka do edycji postów, bo jej nie widzę...Jerry pisze: ↑06 lut 2022, 13:33Po prawej stronie ekranu, pod ikonkami jest, ściągawka z kodu \(\LaTeX\). Należy pamiętać o otagowaniu wyrażenia matematycznego:Wikkza975597 pisze: ↑06 lut 2022, 12:21 P. s. Za wszelką nieelegancję zapisu bardzo przepraszam, ale mam ogromny problem z opanowaniem tego:((Kod: Zaznacz cały
[tex] [/tex]
Jestem modem, ale w "fizykę" wtrącam się bardzo niechętnie :p
Pozdrawiam
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: Obliczyć minimalną możliwą temperaturę T2 źródła ciepła.
Możliwość zmiany w treści posta jest czasowo ograniczona, "kredka" jest ostatnia w ciągu (licząc od prawej) "podziękuj", "cytuj",... , "zmień"Wikkza975597 pisze: ↑06 lut 2022, 13:47 Panie moderatorze, gdzie jest ta kredka do edycji postów, bo jej nie widzę...
Pozdrawiam