prawdop. pytanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

prawdop. pytanie

Post autor: Mafmayks »

czesc mam pewne pytanie do zadania:
partię 50 sztuk towaru poddaje się kontroli przez wylosowanie 2 sztuk.Partię towaru odrzuca sie ,jeśli co najmniej jedna z wylosowanych sztuk jest wadliwa ,natomiast w przeciwnym wypadku zostaje ona przyjęta .Czy przy takiej kontroli bardziej prawdopodobne jest odrzucenie partii zawierającej 4% sztuk wadliwych,czy przyjecie partii zawierającej 70% sztuk wadliwych?

w odp:wieksze jest prawdop. prxyjecia partii 70%szt. wadliwych.
to ze z obliczen tak wychodzi, to rozumiem, ale czemu? czy to jest jakis paradoks? czy cos
No bo jakim cudem latwiej przejsc taka kontrole jakosci majac znacznie wiecej wadliwych towarow?

z gory dzieki za wyjasnienie pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: prawdop. pytanie

Post autor: grdv10 »

a) Partia zawiera dwie sztuki wadliwe. Wylosowanie dwóch dobrych:\[\frac{\binom{46}{2}}{\binom{50}{2}}=0.8449,\]więc prawdopodobieństwo odrzucenia to 0.1551.

b) Teraz mamy 35 sztuk wadliwych, więc dobrych jest 15. Przyjęcie:\[\frac{\binom{15}{2}}{\binom{50}{2}}=0.0857.\]

Paradoksalne wyniki wychodzą przez zastosowanie schematu Bernoulli'ego:
a) 1-0.96^2=0.0784,
b) 0.3^2=0.09.

To nie jest właściwa metoda, bo losujemy - o ile rozumiem - dwie sztuki naraz. Schemat Bernoulliego byłby właściwy, gdyby po losowaniu sztuki wrzucano ją z powrotem do pudła (losowanie ze zwracaniem).
ODPOWIEDZ