Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: Sway22 »

(dziedzina, asymptoty, przedziały monotoniczności, ekstrema lokalne, wykres)
\(
a) f(x) = x - \frac{4}{x^2} \\
b) f(x) = (x^2 + x + 1) e^ \left( x + 2 \right) \\
c) f(x) = \frac{x^2}{2} \ln \frac{x}{a}
\)

gdzie a > 0 jest zadanym parametrem
\(
d) f(x) = \frac{1}{x^3 + x^2 - x}
\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: eresh »

I z którym punktem badania przebiegu zmienności funkcji masz problem?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: Sway22 »

eresh pisze: 27 sty 2022, 21:12 I z którym punktem badania przebiegu zmienności funkcji masz problem?
głównie asymptoty i przedziały monotoniczności
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 21:11 (dziedzina, asymptoty, przedziały monotoniczności, ekstrema lokalne, wykres)
\(
a) f(x) = x - \frac{4}{x^2} \\
\)
\(D=\mathbb{R}\setminus\{0\}\\
\Lim_{x\to \infty}(\frac{f(x)}{x})=\Lim_{x\to\infty}(1-\frac{4}{x^3})=1\\
\Lim_{x\to\infty}(x-\frac{4}{x^2}-x)=0\\
y=x\mbox{ asymptota ukosna}\\
\Lim_{x\to 0}\frac{x^3-4}{x^2}=-\infty\\
x=0\mbox{ asymptota}\\
f'(x)=1+\frac{8}{x^3}=\frac{x^3+8}{x^3}\\
f_{max}=f(-2)\)

funkcja rośnie w \((-\infty, -2),(0,\infty)\)
funkcja maleje w \((-2,0)\)
01.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 21:33

głównie asymptoty i przedziały monotoniczności
b) spróbujmy razem
określ dziedzinę i wyznacz pochodną
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: Sway22 »

Jak obliczyłaś tu przedziały monotoniczności?
Bo rozumiem, że trzeba sprawdzić dla jakich x pochodna tej funkcji jest większa i mniejsza od 0.
Ale licząc tutaj \( \frac{x^3+8}{x^3} > 0 \) dochodzę do postaci \( x^6 + 8x^3 > 0 \) i nie wiem za bardzo co dalej.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 21:46 Jak obliczyłaś tu przedziały monotoniczności?
Bo rozumiem, że trzeba sprawdzić dla jakich x pochodna tej funkcji jest większa i mniejsza od 0.
Ale licząc tutaj \( \frac{x^3+8}{x^3} > 0 \) dochodzę do postaci \( x^6 + 8x^3 > 0 \) i nie wiem za bardzo co dalej.
\(x^3(x^3+8)>0\\\)
miejsca zerowe:0,-2
rysujesz "wężyk" i z wykresu odczytujesz zbiór rozwiązań nierówności:
\(x\in (-\infty, -2)\cup (0,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: Sway22 »

eresh pisze: 27 sty 2022, 21:39
Sway22 pisze: 27 sty 2022, 21:33

głównie asymptoty i przedziały monotoniczności
b) spróbujmy razem
określ dziedzinę i wyznacz pochodną
\(
D = \rr \\
f'(x) = (2x+1)e^ \left( x+2 \right) (?)
\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 22:05
\(
D = \rr \\
f'(x) = (2x+1)e^ \left( x+2 \right) (?)
\)
pochodną trzeba policzyć ze wzoru na pochodną iloczynu
\((fg)'=f'g+fg'\)


jak już mamy dziedzinę, to wyznaczamy asymptoty, policz \(\Lim_{x\to\pm\infty}\frac{f(x)}{x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: Sway22 »

pochodną trzeba policzyć ze wzoru na pochodną iloczynu
\((fg)'=f'g+fg'\)
czyli będzie \( (2x+1)e^ \left( x + 2 \right) + (x^2 + x + 1)e^ \left( x+2 \right) \) ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 22:20
pochodną trzeba policzyć ze wzoru na pochodną iloczynu
\((fg)'=f'g+fg'\)
czyli będzie \( (2x+1)e^ \left( x + 2 \right) + (x^2 + x + 1)e^ \left( x+2 \right) \) ?
tak :)
\(f'(x)=e^{x+2}(2x+1+x^2+x+1)\\
f'(x)=e^{x+2}(x^2+3x+2)\\
f'(x)>0\iff...\\
f'(x)<0\iff...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: Sway22 »

eresh pisze: 27 sty 2022, 22:22 tak :)
\(f'(x)=e^{x+2}(2x+1+x^2+x+1)\\
f'(x)=e^{x+2}(x^2+3x+2)\\
f'(x)>0\iff...\\
f'(x)<0\iff...\)
\(
e^{x+2}(x^2+3x+2) > 0 \\
x^2+3x+2 > 0 \\
\Delta = 1 \\
\sqrt{ \Delta } = 1 \\
x1 = -1 \\
x2 = -2 \\
\)

rosnąca \( \iff x \in (- \infty ; -2) \cup (-1 ; + \infty ) \\ \)
\(
e^{x+2}(x^2+3x+2) < 0 \\
x^2+3x+2 < 0 \\
\Delta = 1 \\
\sqrt{ \Delta } = 1 \\
x1 = -1 \\
x2 = -2 \\
\)

malejąca \( \iff x \in (-2 ; -1) \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 22:38 \(
e^{x+2}(x^2+3x+2) > 0 \\
x^2+3x+2 > 0 \\
\Delta = 1 \\
\sqrt{ \Delta } = 1 \\
x1 = -1 \\
x2 = -2 \\
\)

rosnąca \( \iff x \in (- \infty ; -2) \cup (-1 ; + \infty ) \\ \)
\(
e^{x+2}(x^2+3x+2) < 0 \\
x^2+3x+2 < 0 \\
\Delta = 1 \\
\sqrt{ \Delta } = 1 \\
x1 = -1 \\
x2 = -2 \\
\)

malejąca \( \iff x \in (-2 ; -1) \)
funkcja jest rosnąca w przedziałach, ale nie w sumie przedziałów!
\(f_{max}=f(-2)\\
f_{min}=f(-1)\)


jeszcze asymptoty
\(\Lim_{x\to\pm\infty}\frac{f(x)}{x}=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: Sway22 »

eresh pisze: 27 sty 2022, 22:07 jak już mamy dziedzinę, to wyznaczamy asymptoty, policz \(\Lim_{x\to\pm\infty}\frac{f(x)}{x}\)
\(
\Lim_{x\to + \infty } \frac{(x^2+x+1)e^{x+2}}{x} =
\)

nie wiem za bardzo co tu zrobić
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zbadaj przebieg zmienności funkcji

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 27 sty 2022, 22:44
\(
\Lim_{x\to + \infty } \frac{(x^2+x+1)e^{x+2}}{x} =
\)

nie wiem za bardzo co tu zrobić
\(\Lim_{x\to \infty}\frac{(x^2+x+1)e^{x+2}}{x}=^H\Lim_{x\to \infty}\frac{(2x+1)e^{x+1}+(x^2+x+1)e^{x+2}}{1}=\infty\\
\Lim_{x\to -\infty}\frac{(x^2+x+1)e^{x+2}}{x}=\Lim_{x\to -\infty}\frac{x+1+\frac{1}{x}}{e^{-x-2}}=^H\Lim_{x\to -\infty}\frac{1-\frac{1}{x^2}}{-e^{-x-2}}=0\\
\Lim_{x\to -\infty}(f(x)-0x)=\Lim_{x\to -\infty}(x^2+x+1)e^{x+2}=0\\
y=0\mbox{ asymptota pozioma lewostronna}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ