uzasadnienie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

uzasadnienie

Post autor: cheruille »

Jeśli funkcja \(f\) jest ciągła w \((- \infty , \infty )\) i nieparzysta, to \( \int_{ -\infty }^{ \infty } f(x)dx=0 \).
Zdanie fałszywe, ale jak to uzasadnić?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: uzasadnienie

Post autor: Jerry »

Z nieparzystości:
\(\int_{-\infty}^0f(x)dx=-\int_0^{+\infty}f(x)dx\)
a
\(\int_{-\infty}^{+\infty} f(x)dx=\int_{-\infty}^0f(x)dx+\int_0^{+\infty}f(x)dx\)

Pozdrawiam
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Re: uzasadnienie

Post autor: cheruille »

Jerry pisze: 27 sty 2022, 15:17 Z nieparzystości:
\(\int_{-\infty}^0f(x)dx=-\int_0^{+\infty}f(x)dx\)
a
\(\int_{-\infty}^{+\infty} f(x)dx=\int_{-\infty}^0f(x)dx+\int_0^{+\infty}f(x)dx\)

Pozdrawiam
a z czego wynika to drugie równanie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: uzasadnienie

Post autor: eresh »

cheruille pisze: 27 sty 2022, 15:55
a z czego wynika to drugie równanie?
\((-\infty,\infty)=(-\infty, 0)\cup [0,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Tmkk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 17 gru 2021, 09:41
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: uzasadnienie

Post autor: Tmkk »

Czyli twierdzicie, że \(\int_{-\infty}^{\infty} x\mbox{d}x = 0\)?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: uzasadnienie

Post autor: Jerry »

Tmkk pisze: 27 sty 2022, 20:38 Czyli twierdzicie, że \(\int_{-\infty}^{\infty} x\mbox{d}x = 0\)?
Tak, nie wierzysz, to policz!

Pozdrawiam
Tmkk
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 17 gru 2021, 09:41
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: uzasadnienie

Post autor: Tmkk »

nie mogę się z tym zgodzić, no ale ok, liczę:
Jerry pisze: 27 sty 2022, 15:17 \(\int_{-\infty}^{+\infty} f(x)dx=\int_{-\infty}^0f(x)dx+\int_0^{+\infty}f(x)dx\)
\(\int_{-\infty}^0x\mbox{d}x = -\infty\)
\(\int_0^{+\infty}x\mbox{d}x = +\infty\)

hmm...
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: uzasadnienie

Post autor: Icanseepeace »

cheruille pisze: 27 sty 2022, 15:01 Jeśli funkcja \(f\) jest ciągła w \((- \infty , \infty )\) i nieparzysta, to \( \int_{ -\infty }^{ \infty } f(x)dx=0 \).
Zdanie fałszywe, ale jak to uzasadnić?
Najszybciej kontrprzykładem.
\( \Lim_{t \to \infty} \int_{-t}^{2t} \frac{2x}{x^2 + 1} dx =\ln(4) \neq 0 \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: uzasadnienie

Post autor: Jerry »

Icanseepeace pisze: 28 sty 2022, 08:47 ... kontrprzykładem.
\( \Lim_{t \to \infty} \int_{-t}^{2t} \frac{2x}{x^2 + 1} dx =\ln(4) \neq 0 \)
A
\(\Lim_{t \to \infty} \int_{-2t}^{t} \frac{2x}{x^2 + 1} dx =-\ln 4\)
czyli
\(\int_{-\infty}^{+\infty} \frac{2x}{x^2 + 1} dx =\mbox{ nie istnieje}\) :?: :shock:
Pomimo wszystko, wobec nieparzystości, liczyłbym
\(\Lim_{t \to \infty} \int_{-t}^{t} \frac{2x}{x^2 + 1} dx =0\)
i trwał w przekonaniu...

Pozdrawiam

[edited] Interesująca może być odpowiedź egzaminatora!
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: uzasadnienie

Post autor: Icanseepeace »

Jerry pisze: 28 sty 2022, 10:23
Icanseepeace pisze: 28 sty 2022, 08:47 ... kontrprzykładem.
\( \Lim_{t \to \infty} \int_{-t}^{2t} \frac{2x}{x^2 + 1} dx =\ln(4) \neq 0 \)
A
\(\Lim_{t \to \infty} \int_{-2t}^{t} \frac{2x}{x^2 + 1} dx =-\ln 4\)
czyli
\(\int_{-\infty}^{+\infty} \frac{2x}{x^2 + 1} dx =\mbox{ nie istnieje}\) :?: :shock:
Oczywiście, że nie istnieje( całka nie jest zbieżna).
Jerry pisze: 28 sty 2022, 10:23 Pomimo wszystko, wobec nieparzystości, liczyłbym
\(\Lim_{t \to \infty} \int_{-t}^{t} \frac{2x}{x^2 + 1} dx =0\)
Tutaj liczysz wartość główną całki, więc wypada to stosownie zaznaczyć:
\(
p.v. \int\limits_{-\infty}^{\infty} \frac{2x}{1 + x^2} dx = 0
\)

Dołączam również link do nieomylnego wolframa:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=i ... inf+to+inf
ODPOWIEDZ