granica ciągu (liczba e)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

granica ciągu (liczba e)

Post autor: Sway22 »

Korzystając z definicji liczby e oblicz podaną granicę:

\(
\Lim_{x\to \infty } \left ( \frac{3n+1}{3n+2} \right) ^ \left( 6n \right)
\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: granica ciągu (liczba e)

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 26 sty 2022, 20:23 Korzystając z definicji liczby e oblicz podaną granicę:

\(
\Lim_{x\to \infty } \left ( \frac{3n+1}{3n+2} \right) ^ \left( 6n \right)
\)
\(\Lim_{n\to \infty } \left ( \frac{3n+1}{3n+2} \right) ^ \left( 6n \right) =\Lim_{n\to\infty}(\frac{3n+2-1}{3n+2})^{6n}=\Lim_{n\to\infty}(1+\frac{-1}{3n+2})^{2(3n+2)-4}=\Lim_{n\to\infty}[((1+\frac{-1}{3n+2})^{3n+2})^2\cdot (1+\frac{-1}{3n+2})^{-4}]=e^{-2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ