Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Post autor: alinaaa »

\[\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{-1^n+26}{ \sqrt{n+26}+ \sqrt{n+52} }\]
Ostatnio zmieniony 24 sty 2022, 10:22 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3565
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1961 razy

Re: Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Post autor: Jerry »

Nie powinno być \((-1)^n\) ?

Pozdrawiam
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Post autor: alinaaa »

26 też jest w potędze, taki przykład dostałam do policzenia :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Post autor: eresh »

alinaaa pisze: 24 sty 2022, 11:02 26 też jest w potędze, taki przykład dostałam do policzenia :)
czyli tak?
\[\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1)^{n+26}}{ \sqrt{n+26}+ \sqrt{n+52} }\]
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Post autor: alinaaa »

Tak, dokładnie tak.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Post autor: radagast »

No to
nie jest zbieżny bezwzględnie (kryterium porównawcze )
jest zbieżny (kryterium Leibniza)
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Post autor: alinaaa »

Czy mogłabym dostać obliczenia?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Post autor: radagast »

zbieżność bezwzględna: ( a raczej jej brak)
\[ \begin{vmatrix} \frac{(-1)^{n+26}}{ \sqrt{n+26}+ \sqrt{n+52} }\end{vmatrix} = \begin{vmatrix}\frac{1}{ \sqrt{n+26}+ \sqrt{n+52} } \end{vmatrix} > \begin{vmatrix}\frac{1}{ 2\sqrt{n+26} } \end{vmatrix}>^* \frac{1}{n} \]
\(*\) dla n>6
szereg \( \sum_{}^{} \frac{1}{n} \) jest rozbieżny zatem na mocy kryterium porównawczego badany szereg nie jest zbieżny bezwzględnie
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Zbadaj zbieżność i bezwzględną zbieżność szeregu

Post autor: radagast »

\(\frac{(-1)^{n+26}}{ \sqrt{n+26}+ \sqrt{n+52} }=\frac{(-1)^{n}}{ \sqrt{n+26}+ \sqrt{n+52} }\)
1.\(\frac{1}{ \sqrt{n+26}+ \sqrt{n+52} } \ge 0\)
2.\( \Lim_{n\to \infty } \frac{1}{ \sqrt{n+26}+ \sqrt{n+52} }=0\)
3.ciąg \(\left( \frac{1}{ \sqrt{n+26}+ \sqrt{n+52} }\right)\) jest nierosnący
zatem na mocy kryterium Leibniza badany szereg jest zbieżny
ODPOWIEDZ