Prawdopodobieństwo z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Margosia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 sty 2022, 09:46
Podziękowania: 1 raz

Prawdopodobieństwo z wartością bezwzględną

Post autor: Margosia »

Jak obliczyć taki przykład \(P(|x-1|>1)\) dla \(N(3,5)\)?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2022, 11:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo z wartością bezwzględną

Post autor: eresh »

Margosia pisze: 23 sty 2022, 10:12 Jak obliczyć taki przykład P(|x-1|>1) dla N(3,5)?
\(P(|X-1|>1)=P(X-1>1)+P(X-1<-1)=P(X>2)+P(X<0)=1-P(X\leq 2)+P(X<0)=\\=1-P(\frac{X-3}{5}\leq \frac{2-3}{5})+P(\frac{X-3}{5}\leq \frac{0-3}{5})=1-\Phi(\frac{-1}{5})+\Phi(-\frac{3}{5})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ