Sprawdzić czy relacja jest relacją równoważności

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Sprawdzić czy relacja jest relacją równoważności

Post autor: Zibi123 »

\(x\rho y \iff x^2=y^2 ~~dla~~x,y \in R\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Sprawdzić czy relacja jest relacją równoważności

Post autor: eresh »

Zibi123 pisze: 20 sty 2022, 21:12 \(x\rho y \iff x^2=y^2 ~~dla~~x,y \in R\)
jest

\(x\rho x\iff x^2=x^2\)

\(x\rho y\So y\rho x\\
x^2=y^2\So y^2=x^2\)


\(x\rho y\;\; \wedge y\rho z\So x\rho z\\
x^2=y^2\;\;\wedge y^2=z^2\So x^2=z^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ