Witam!
Mam jedno pytanie w sprawie termodynamiki. Bo jak mamy np rezystor 3W gdzie natężenie wynosi 0,2A. To taki rezystor osiąga pewną temperaturę. I jak właściwie wygląda mechanizm chłodzenia w teorii? Bo rozumiem fakt że ciepło przechodzi z ciała o wyższej temp. do ciała l niższej temp. Ale rezystor ma stałe natężenie więc temp. Się nie zmieni. A oddaje do otoczenia ciepło ale temperatura się zmniejsza. Dlaczego? Skoro dalej utrzymuje stałe natężenie i wydziela stałą temperaturę. Jak z stałej temperatury obniżyliśmy jego temperaturę?
Np rezystor wytwarza 240 stopni przez cały czas ale obniżyliśmy go do 150 stopni ale dalej dostarcza tyle samo natężenia czyli teoretycznie wytwarza 240 stopni tylko teraz wytwarza mniejsze temperatury.
Termodynamika rezystora
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Termodynamika rezystora
Co to jest rezystor 3W?
''Np rezystor wytwarza 240 stopni przez cały czas ale obniżyliśmy go do 150 stopni ale dalej dostarcza tyle samo natężenia czyli teoretycznie wytwarza 240 stopni tylko teraz wytwarza mniejsze temperatury.''
Może podaj pełen opis doświadczenia, a nie jedynie ''impresję'' na jego temat.
PS
Moc znamionowa nie jest równoważna mocy uzyskiwanej.
''Np rezystor wytwarza 240 stopni przez cały czas ale obniżyliśmy go do 150 stopni ale dalej dostarcza tyle samo natężenia czyli teoretycznie wytwarza 240 stopni tylko teraz wytwarza mniejsze temperatury.''
Może podaj pełen opis doświadczenia, a nie jedynie ''impresję'' na jego temat.
PS
Moc znamionowa nie jest równoważna mocy uzyskiwanej.
Re: Termodynamika rezystora
Ja w sumie chcę zrozumieć jak działa tutaj 2 zasada dynamiki, i kiedy rezystor nie będzie podwyższał sobie temperaturę bo praca W = P*t.
Co do doświadczenia to miałem trzy rezystory połączone równolegle 150 \Omega 50 \Omega i 300 \Omega. Moc jaka będzie wydzielana przez rezystancję zastępczą wynosi 3W. Z czego każdy rezystor może mieć maksymalnie 2,4W. Temperatura otoczenia wynosi 25 stopni lub 80 stopni. Prąd jaki przepływa przez rezystancję zastępczą wynosi 0,3 A.
Ja mam zagwozdkę w sprawie połączenia faktów z praw termodynamiki. Bo rezystor wytwarza ciepło, czyli nie pobiera ciepło ale oddaje ciepło. Jak mamy Pracę przez 60 sekund to W = 180J. Jak to się dzieje że rezystor uzyskuje pewną stałą temperaturę (pomińmy wachania) kiedy oddaje całe ciepło jakie wytworzyło. Jak rezystor wytworzy 60J to oddaje to powietrza 60J tylko jak rezystor utrzymuję tą temperaturę.
Co do doświadczenia to miałem trzy rezystory połączone równolegle 150 \Omega 50 \Omega i 300 \Omega. Moc jaka będzie wydzielana przez rezystancję zastępczą wynosi 3W. Z czego każdy rezystor może mieć maksymalnie 2,4W. Temperatura otoczenia wynosi 25 stopni lub 80 stopni. Prąd jaki przepływa przez rezystancję zastępczą wynosi 0,3 A.
Ja mam zagwozdkę w sprawie połączenia faktów z praw termodynamiki. Bo rezystor wytwarza ciepło, czyli nie pobiera ciepło ale oddaje ciepło. Jak mamy Pracę przez 60 sekund to W = 180J. Jak to się dzieje że rezystor uzyskuje pewną stałą temperaturę (pomińmy wachania) kiedy oddaje całe ciepło jakie wytworzyło. Jak rezystor wytworzy 60J to oddaje to powietrza 60J tylko jak rezystor utrzymuję tą temperaturę.