Oblicz całke

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Oblicz całke

Post autor: cheruille »

a) \( \int_{}^{} \frac{1}{x( \ln x-2)} \)
b) \( \int_{}^{} \sin ( \ln x)dx\)
c) \( \int_{}^{} x^3 e^{x^2} dx\)

Wiem, że coś źle zapisałam z logarytmem naturalnym, ale nie potrafie tego naprawić ;// przepraszam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3561
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1960 razy

Re: Oblicz całke

Post autor: Jerry »

cheruille pisze: 16 sty 2022, 22:44 a) \( \int_{}^{} \frac{1}{x( \ln x-2)} \)
Podstawienie: \(\ln x-2=t\) prowadzi do \(\int{dt\over t}=\ln |\ln x-2|+C\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3561
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1960 razy

Re: Oblicz całke

Post autor: Jerry »

cheruille pisze: 16 sty 2022, 22:44 b) \( \int_{}^{} \sin ( \ln x)dx\)
rozwiązanie
cheruille pisze: 16 sty 2022, 22:44 c) \( \int_{}^{} x^3 e^{x^2} dx\)
rozwiązanie
Uwaga: naciśnij "\(=\)"

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ