Długość przedziału

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Długość przedziału

Post autor: EatonFS »

Mam podać długość i środek przedziału \(|0,5x-6| \le 4 \). rozwiązanie mi wyszło \(x \in <4,20> \)czy chodzi o to że długość to 16 a środek 12? Jak to poprawnie zapisać?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Długość przedziału

Post autor: Jerry »

Tak, i tak jak napisałeś

Pozdrawiam
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Re: Długość przedziału

Post autor: EatonFS »

Ok a co wtedy gdy np wyszedł mi przedział otwarty z suma \((-3,4) \cup (8,15)\)?
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Re: Długość przedziału

Post autor: EatonFS »

I jeszcz nie wiem jak będzie w tym przypadku \((- \infty, - 3) \cup ( \frac{-5}{3} , \infty) \) czy tutaj nie będzie środka i długosci?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Długość przedziału

Post autor: Jerry »

EatonFS pisze: 14 sty 2022, 17:34 ...podać długość i środek przedziału ...
i Twoje odpowiedzi potwierdziłem!
EatonFS pisze: 14 sty 2022, 17:41 Ok a co wtedy gdy np wyszedł mi przedział otwarty z suma \((-3,4) \cup (8,15)\)?
i
EatonFS pisze: 15 sty 2022, 09:28 I jeszcz nie wiem jak będzie w tym przypadku \((- \infty, - 3) \cup ( \frac{-5}{3} , \infty) \) czy tutaj nie będzie środka i długosci?
To nie są przedziały, tylko mnogościowe sumy przedziałów!

Pozdrawiam
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Re: Długość przedziału

Post autor: EatonFS »

Czyli nie ma środka i długosci?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Długość przedziału

Post autor: Jerry »

EatonFS pisze: 15 sty 2022, 13:04 Czyli nie ma środka i długosci?
Wg mnie - tak

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ