Pomoc z pytaniem o algebrę

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
driplpent
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 sty 2022, 12:57
Płeć:

Pomoc z pytaniem o algebrę

Post autor: driplpent »

Dawno zapomniałem algebry, której nauczyłem się w szkole, więc szukam pomocy w następujących kwestiach.

Biorąc pod uwagę wzór [1-(v/u)]*100

Jeśli v = 8/18000 i u = 162/18000, to powyższy wzór oblicza do;

[1-[ (8/18000) / (162/18000) ]]*100 = 95,061

Jeśli jednak odrzucimy dzielenie 18000 i zrobimy v=8 i u=162 otrzymamy taką samą odpowiedź jak powyżej, np.:

[1 - (8/162)] * 100 = 95,061

Czy możesz wyjaśnić, dlaczego porzucenie dzielenia 18000 daje tę samą odpowiedź?

Po drugie, jak udowodnić formułę 100-[(v/u)*100] = [1-(v/u)]*100?v
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Pomoc z pytaniem o algebrę

Post autor: Jerry »

driplpent pisze: 14 sty 2022, 13:41 Dawno zapomniałem algebry, której nauczyłem się w szkole, ...
Raczej arytmetyki :idea:

1. \(\frac{{8\over18000}}{{162\over18000}}=\frac{{8\over18000}\cdot18000}{{162\over18000}\cdot18000}={8\over162}\) - tak się rozszerza ułamki

2. \(a-ab=(1-b)a\) - z prawa rozdzielności mnożenia względem dodawania

Pozdrawiam
PS. Przeniosłem wątek do szkoły podstawowej, gdzie jest jego miejsce
ODPOWIEDZ