1. Na końcu sprężyny o współczynniku sprężystości 500 N/m umieszczono ciało o masie 0,05kg. O ile trzeba ścisnąć sprężynę jeśli w wyniku całkowitego rozprężenia ciało uzyska prędkość v = numer z dziennika m/s. Straty energii pomijamy.
2. Z jaką prędkością vo należy rzucić pionowo w dół piłkę z wysokości h = numer z dziennika m, aby uderzyła w ziemię z prędkością v = 33 m/s
3. Oblicz pracę, którą musi wykonać dźwig, podnosząc ciało o masie m= numer z dziennika ton z ziemi na wysokość 5m, z przyspieszeniem 0,8 m/s2.
Do jakich wzorów mogę się tutaj odnieść? Proszę o pomoc w wytłumaczeniu.
Praca, moc, energia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 01 gru 2020, 12:41
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 01 gru 2020, 12:41
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Praca, moc, energia.
Jesteś numero uno? ![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Pierwsze dwa zadania policzysz z ZZEnergii:
1) \(\frac{kx^2}{2} = \frac{mv^2}{2}\)
2) \(\frac{mv_o^2}{2} + mgh = \frac{mv^2}{2}\)
a ostatnie \(W = Fh = m(g+a)h\) .
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Pierwsze dwa zadania policzysz z ZZEnergii:
1) \(\frac{kx^2}{2} = \frac{mv^2}{2}\)
2) \(\frac{mv_o^2}{2} + mgh = \frac{mv^2}{2}\)
a ostatnie \(W = Fh = m(g+a)h\) .
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 01 gru 2020, 12:41
- Płeć:
Re: Praca, moc, energia.
Dasz radę pomóc mi tylko z 2 zadaniem
?
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
korki_fizyka pisze: ↑14 sty 2022, 09:54 Jesteś numero uno?
Pierwsze dwa zadania policzysz z ZZEnergii:
1) \(\frac{kx^2}{2} = \frac{mv^2}{2}\)
2) \(\frac{mv_o^2}{2} + mgh = \frac{mv^2}{2}\)
a ostatnie \(W = Fh = m(g+a)h\) .
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Praca, moc, energia.
2) \(\frac{mv_o^2}{2} + mgh = \frac{mv^2}{2}\)
to są elementarne przekształcenia
i) podziel przez m
ii) pomnóż przez 2
iii) przenieś wiadome na drugą stronę zmieniając znak
iv) wyciągnij pierwiastek
to są elementarne przekształcenia
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
i) podziel przez m
ii) pomnóż przez 2
iii) przenieś wiadome na drugą stronę zmieniając znak
iv) wyciągnij pierwiastek
Spoiler
\(v_o = \sqrt {v^2 - 2gh}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl