Numery telefonów komórkowych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1594
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1670 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Numery telefonów komórkowych.
Oblicz ile jest numerów telefonów komórkowych (numerów dziewięciocyfrowych), których początkowe 4 cyfry są kolejnymi liczbami nieparzystymi ustawionymi malejąco, a ostatnie trzy cyfry są kolejnymi liczbami ustawionymi rosnąco.
-
- Fachowiec
- Posty: 2653
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1162 razy
- Płeć:
Re: Numery telefonów komórkowych.
Zestawy 4 początkowych cyfr to: 9753 i 7531 (w rzeczywistości numery zaczynające się cyfrą 9 to krótkie numery specjalne)
Zestawy 3 ostatnich cyfr to: 012, 123,..., 789
Pozostałe cyfry są dowolne.
Liczba numerów to \(2\cdot 8 \cdot 10^2=1600\)
Zestawy 3 ostatnich cyfr to: 012, 123,..., 789
Pozostałe cyfry są dowolne.
Liczba numerów to \(2\cdot 8 \cdot 10^2=1600\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1594
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1670 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Numery telefonów komórkowych.
A 9751, 9731, 9531 nie mogą być ?
W odpowiedzi w zbiorze (Kurczab) dla 3 kl. po szkole podstawowej jest odpowiedź 600.
W odpowiedzi w zbiorze (Kurczab) dla 3 kl. po szkole podstawowej jest odpowiedź 600.
-
- Guru
- Posty: 15943
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9513 razy
- Płeć:
Re: Numery telefonów komórkowych.
Januszgolenia pisze: ↑12 sty 2022, 13:00Oblicz ile jest numerów telefonów komórkowych (numerów dziewięciocyfrowych), których początkowe 4 cyfry są kolejnymi liczbami nieparzystymi ustawionymi malejąco, a ostatnie trzy cyfry są kolejnymi liczbami ustawionymi rosnąco.
nie, ponieważ mają być kolejne
W odpowiedziach bywają błędy, rozwiązanie wyżej jest ok
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Fachowiec
- Posty: 2653
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1162 razy
- Płeć:
Re: Numery telefonów komórkowych.
Nie miałem przedtem czasu, więc piszę teraz.
Przyjąłem że w teksie zadania cyfry to jednocześnie liczby jednocyfrowe, jednak na upartego fragment ''których początkowe 4 cyfry są kolejnymi liczbami nieparzystymi ustawionymi malejąco''
można interpretować także tak: (11,9,7) lub nawet tak (99,97),(97,95),...,(15,13), (13,11)
Podobnie jest z urywkiem: ''ostatnie trzy cyfry są kolejnymi liczbami ustawionymi rosnąco'', co da dodatkowy układ (9,10)
PS
Mam fatalne zdanie o zadaniach z kontekstem realistycznym. W większości, i niestety tak jest i tu, autorzy wykazują się niewiedzą w sprawach o których piszą.
PPS
W szkole średniej do której uczęszczałem branie pod uwagę numerów 9753XXXXX (lub innych zaczynających się cyfrą 9) uznane by było za poważny błąd rzeczowy.
Przyjąłem że w teksie zadania cyfry to jednocześnie liczby jednocyfrowe, jednak na upartego fragment ''których początkowe 4 cyfry są kolejnymi liczbami nieparzystymi ustawionymi malejąco''
można interpretować także tak: (11,9,7) lub nawet tak (99,97),(97,95),...,(15,13), (13,11)
Podobnie jest z urywkiem: ''ostatnie trzy cyfry są kolejnymi liczbami ustawionymi rosnąco'', co da dodatkowy układ (9,10)
PS
Mam fatalne zdanie o zadaniach z kontekstem realistycznym. W większości, i niestety tak jest i tu, autorzy wykazują się niewiedzą w sprawach o których piszą.
PPS
W szkole średniej do której uczęszczałem branie pod uwagę numerów 9753XXXXX (lub innych zaczynających się cyfrą 9) uznane by było za poważny błąd rzeczowy.
-
- Fachowiec
- Posty: 2098
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 29 razy
- Otrzymane podziękowania: 985 razy
Re: Numery telefonów komórkowych.
Nie jesteś w tym sam

Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając