Witam, czy pokaże mi ktoś jak to obliczyć? Pozdrawiam.
Drużyna X mierzy się dzisiaj z drużyną Y. Procent rozegranych gier tego sezonu w których X strzeliła bramkę wynosi 67 % natomiast procent gier w których bramkę straciła wynosi 33%/. Dla drużyny Y procent meczów ze strzeloną bramką wynosi 44% a ze straconą 67%.
Jakie jest prawdopodobieństwo padnięcia gola w meczu?
prawdopodobieństwo gola
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
prawdopodobieństwo gola
Ostatnio zmieniony 11 sty 2022, 15:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa tematu; nie krzycz!
Powód: poprawa tematu; nie krzycz!
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo gola
Obawiam się, że nie jest to dobre rozwiązanie.
Przykład: Spotykają się dwie drużyny które mają dobry atak i kiepską obronę, więc oba parametry z zadania mają w granicach 0,8. Zgodnie z podanym wzorem prawd. bezbramkowego remisu wynosi 1,28 czyli jest większa od pewności.
Przykład: Spotykają się dwie drużyny które mają dobry atak i kiepską obronę, więc oba parametry z zadania mają w granicach 0,8. Zgodnie z podanym wzorem prawd. bezbramkowego remisu wynosi 1,28 czyli jest większa od pewności.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 139
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 589 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo gola
Może przeciwne do nikt nie strzeli i nikt nie straci bramki
\(1-0,33\cdot0,67\cdot0,56\cdot0,33\)
\(1-0,33\cdot0,67\cdot0,56\cdot0,33\)
Ostatnio zmieniony 12 sty 2022, 15:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: \cdot
Powód: poprawa kodu: \cdot
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: prawdopodobieństwo gola
Pada gol (lub gole) gdy nie ma bezbramkowego remisu.
Wersja 1. Pr. przeciwne do zdarzenia: Obie drużyny nie strzeliły
P=1-(1-0,67)(1-0,44)=....
Wersja 2. Pr. przeciwne do zdarzenia: Obie drużyny nie dały sobie strzelić
P=1-(1-0,33)(1-0,67)=....
Niby to takie samo prawdopodobieństwo, a jednak wyniki różne.
Moim zdaniem podane dane nie uprawniają do jednoznacznej odpowiedzi, i to z wielu powodów.
Wersja 1. Pr. przeciwne do zdarzenia: Obie drużyny nie strzeliły
P=1-(1-0,67)(1-0,44)=....
Wersja 2. Pr. przeciwne do zdarzenia: Obie drużyny nie dały sobie strzelić
P=1-(1-0,33)(1-0,67)=....
Niby to takie samo prawdopodobieństwo, a jednak wyniki różne.
Moim zdaniem podane dane nie uprawniają do jednoznacznej odpowiedzi, i to z wielu powodów.