trójkąt - optymalizacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 139
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 589 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

trójkąt - optymalizacja

Post autor: anilewe_MM »

Jaki powinien być kąt przy wierzchołku trójkąta równoramiennego o danym polu, aby promień okręgu wpisanego w ten trójkąt był największy?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: trójkąt - optymalizacja

Post autor: Jerry »

Przyjmijmy oznaczenia:
001.jpg
Niech \(x=\tg{\alpha\over2}\wedge x\in(0;1)\), bo \(\alpha\in\left(0;{\pi\over2}\right)\)
Wtedy:
  • Z \(\Delta AMQ\) mamy \(AM={r\over x}\)
  • Z \(\Delta AMC\) mamy \(h=AM\cdot \tg\alpha={r\over x}\cdot{2x\over1-x^2}={2r\over1-x^2}\)
  • \(S_\Delta={1\over2}\cdot2{r\over x}\cdot{2r\over1-x^2}={2r^2\over x-x^3}\)
Ostatecznie \[r(x)=\sqrt{S_\Delta(x-x^3)\over2}\wedge x\in(0;1)\]
Wystarczy wskazać ekstrema funkcji \[y=f(x)=-x^3+x\text{ w }D=(0;1)\] i wnioskować...
Odpowiedź
\(|\angle ACB|={\pi\over3}\)
Pozdrawiam

[edited] poprawka bad-klick
ODPOWIEDZ