funkcje, równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
An3Sa_
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 sty 2022, 13:45
Podziękowania: 4 razy

funkcje, równanie

Post autor: An3Sa_ »

1.Oblicz dla jakiej wartości parametru m funkcja określona wzorem : \(f(x) =(m+10)x +3\) jest rosnąca
2. rozwiąż równanie : \(-3x^2- 12x +15 =0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcje, równanie

Post autor: eresh »

An3Sa_ pisze: 07 sty 2022, 14:58 1.Oblicz dla jakiej wartości parametru m funkcja określona wzorem : \(f(x) =(m+10)x +3\) jest rosnąca
\(m+10>0\\
m>-10\\m\in (-10,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcje, równanie

Post autor: eresh »

An3Sa_ pisze: 07 sty 2022, 14:58
2. rozwiąż równanie : \(-3x^2- 12x +15 =0\)
\(\Delta=12^2-4\cdot (-3)\cdot 15\\
\Delta = 324\\
\sqrt{\Delta }=18\\
x_1=\frac{12-18}{-6}=1\\
x_2=\frac{12+18}{-6}=-5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ