ciężarek na sprężynce - okres drgań, stala sprężystości, max prędkość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
siash
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 13 lis 2021, 10:28
Podziękowania: 1 raz

ciężarek na sprężynce - okres drgań, stala sprężystości, max prędkość

Post autor: siash »

Na sprężynie o nieznanej stałej sprężystości zawieszony jest ciężarek o masie m = 1.8 kg. Masa waha się między położeniami x0 = 0,24 m oraz -x0 = -0,24 m. W 3 sekundzie t1 = 3s ruchu ciężarek znajduje się w pozycji x1 = 0,08 m i ma przyspieszenie a1 = -4,52 m/s^2.

a) Jaki jest okres drań ciężarka?

b) Jaką wartość przyjmuje stała sprężystości?

c) Jaka jest maksymalna prędkość ciężarka?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: ciężarek na sprężynce - okres drgań, stala sprężystości, max prędkość

Post autor: korki_fizyka »

Wzory w podręczniku znalezione :?:
To wystarczy podstawić :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ