Kąty dwuścienne w graniastosłupie prostym, podstawa - romb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sajmo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 sty 2022, 16:06
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Kąty dwuścienne w graniastosłupie prostym, podstawa - romb

Post autor: sajmo »

Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o dłuższej przekątnej 20 i wysokości 10. Jakie kąty dwuścienne tworzą ściany tego graniastosłupa. Totalnie nie wie jak wykorzystać w tym zadaniu podaną wysokość. Proszę o pomoc 😟
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Kąty dwuścienne w graniastosłupie prostym, podstawa - romb

Post autor: eresh »

sajmo pisze: 04 sty 2022, 16:15 Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o dłuższej przekątnej 20 i wysokości 10. Jakie kąty dwuścienne tworzą ściany tego graniastosłupa. Totalnie nie wie jak wykorzystać w tym zadaniu podaną wysokość. Proszę o pomoc 😟
\(\sin\frac{\alpha}{2}=\frac{10}{20}\\
\sin\frac{\alpha}{2}=0,5\\
\frac{\alpha}{2}=30^{\circ}\\
\alpha=60^{\circ}\\
\beta=180^{\circ}-\alpha\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
sajmo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 sty 2022, 16:06
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Kąty dwuścienne w graniastosłupie prostym, podstawa - romb

Post autor: sajmo »

o matko dziękuję, ja sobie uroiłem że ta wysokość to wysokość graniastosłupa i przez to nie chciało mi cokolwiek wyjść...
ODPOWIEDZ