ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

ciągi

Post autor: marakam »

Oblicz sumę

a) czterech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego ( an ) w którym a1 = 2,7 i q = 1/3

b) ośmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego ( bn ) określonego wzorem bn = 3/2^n

c) pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego ( cn ) o wyrazach początkowych 4, 12, 36 ..
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: ciągi

Post autor: eresh »

marakam pisze: 22 gru 2021, 12:56 Oblicz sumę

a) czterech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego ( an ) w którym a1 = 2,7 i q = 1/3

b) ośmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego ( bn ) określonego wzorem bn = 3/2^n

c) pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego ( cn ) o wyrazach początkowych 4, 12, 36 ..
https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 28#p344728
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ