Równanie prostej

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Równanie prostej

Post autor: cheruille »

Wyznacz równania parametryczne prostej przechodzącej przez punkt \(P=(1,2,3)\), prostopadłej do prostej \(x+1=2y= \frac{1-z}{2} \) oraz równoległej do płaszczyzny \(x-2y+4=0\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: kerajs »

\( \vec{k}=[1,2, \frac{-1}{2} ] \times [1,-2,0]
\\
P:\\
\begin{cases} x=1-t \\ y=2-\frac{1}{2}t \\ z=3-4t \end{cases} \)
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: cheruille »

kerajs pisze: 19 gru 2021, 17:10 \( \vec{k}=[1,2, \frac{-1}{2} ] \times [1,-2,0]
\\
P:\\
\begin{cases} x=1-t \\ y=2-\frac{1}{2}t \\ z=3-4t \end{cases} \)
A mogłabym zapytać skąd się wziął ten pierwszy wektor?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3537
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: Równanie prostej

Post autor: Jerry »

cheruille pisze: 19 gru 2021, 16:54 Wyznacz równania parametryczne prostej przechodzącej przez punkt \(P=(1,2,3)\), prostopadłej do prostej \(x+1=2y= \frac{1-z}{2} \) oraz równoległej do płaszczyzny \(x-2y+4=0\)
Prostą \(x+1=2y= \frac{1-z}{2} \) rozpina wektor \((2,1,-4)\), dla płaszczyzny \(x-2y+4=0\) wektor normalny ma współrzędne \((1,-2,0)\), zatem szukaną prostą rozpina wektor \((2,1,-4)\times (1,-2,0)=(-8,-4,-5)\) i szukana prosta ma równanie:
\[\begin{cases}x=1-8y\\ y=2-4t\\ z= 3-5t\end{cases}\wedge t\in\rr\]

Pozdrawiam
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: kerajs »

Jakieś bzdury napisałem

prosta \(x+1=2y= \frac{1-z}{2} \) ma współczynnik kierunkowy [1; 0,5 ;-2]
a stąd
\( \vec{k}=[1, \frac{1}{2}, -2 ] \times [1,-2,0]
\\
P:\\
\begin{cases} x=1-4t \\ y=2-2t \\ z=3-2,5t \end{cases} \)


sorry
ODPOWIEDZ