Elektroliza3
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 370
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Elektroliza3
Podczas niklowania stalowej łyżeczki o powierzchni S, po upływie czasu t grubość warstwy niklu wynosiła d. Jakie było natężenie prądu I ?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Elektroliza3
To proste
\(m= \rho V = \rho Sd\)
więc
\(I = \frac{m}{kt} = \frac{\rho Sd}{kt}\), gdzie k - równoważnik elektrochemiczny niklu.
\(m= \rho V = \rho Sd\)
więc
\(I = \frac{m}{kt} = \frac{\rho Sd}{kt}\), gdzie k - równoważnik elektrochemiczny niklu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl