Elektroliza1
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 370
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Elektroliza1
Jaka masa srebra wydzieli się na platynowej katodzie podczas godzinnej elektrolizy roztworu AgNO3 jeżeli natężenie prądu I=1 A?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Elektroliza1
Masa atomowa srebra: \(\mu = 108\ \frac{g}{mol}\)
I prawo elektrolizy: m = kIt, gdzie k - równoważnik elektrochemiczny
II prawo \(k =\frac{\mu}{wF}\), wartościowość w = 1, stała Faradaya \(F = 96\ 500\ \frac{C}{mol}\)
po podstawieniu otrzymasz: \(m=\frac{\mu It}{F} \approx 4\ g\)
I prawo elektrolizy: m = kIt, gdzie k - równoważnik elektrochemiczny
II prawo \(k =\frac{\mu}{wF}\), wartościowość w = 1, stała Faradaya \(F = 96\ 500\ \frac{C}{mol}\)
po podstawieniu otrzymasz: \(m=\frac{\mu It}{F} \approx 4\ g\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl