Granica funkcji - liczba e

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Granica funkcji - liczba e

Post autor: _Dawid_ »

Mam problem z granicą e

\( \Lim_{x\to 0} (1+5x)^{2/x^2}\)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2021, 20:46 przez panb, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: panb »

_Dawid_ pisze: 17 gru 2021, 20:34 Mam problem z granicą e

\( \Lim_{x\to 0} (1+5x)^{2/x^2}\)
Niech \(x= \frac{1}{n} \). Wtedy \( \frac{1}{x}=n \text{ oraz } n \to \infty \So x \to 0\)

Teraz \( \Lim_{x\to 0} (1+5x)^{2/x^2}= \Lim_{n\to \infty }(1+ \frac{5}{n})^{2n^2} = \Lim_{n\to\infty } \left(1+ \frac{1}{ \frac{n}{5} } \right)^{ \frac{n}{5} \cdot 10n } = \Lim_{n\to\infty }e^{10n}=+\infty \)
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: _Dawid_ »

Moim zdaniem to trochę jest tutaj nieprawidłowo, bo gdy chcę zrobić to tak jak prostą granicę eulera to mam dwa przypadki:
że granica jest właśnie + nieskończoność oraz 0?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: panb »

rys.png
Co się dzieje z wartościami jak zbliżamy się do zera?
Sam sobie możesz "zrobić' Taki obrazek i się przekonać, że to trochę tam jest OK.
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: _Dawid_ »

Czyli granica dąży tylko do +nsk? Ja u siebie nie zmieniałem "x" na "n" i wyszło mi w potędze 10x/x^2 i rozbiłem to na granice dwustronne?
Zatem rozumiem że istnieje tylko granica prawostronna, lewostronnej nie ma?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: panb »

Masz rację. Jeśli x->0 z lewej strony, to granica jest równa zero.
Podsumowując granica w zerze nie istnieje (bo lewostronna nie jest równa prawostronnej).
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: _Dawid_ »

Dzięki za pomoc!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: korki_fizyka »

_Dawid_ pisze: 17 gru 2021, 21:47 Moim zdaniem to trochę jest tutaj nieprawidłowo, bo gdy chcę zrobić to tak jak prostą granicę eulera to mam dwa przypadki:
że granica jest właśnie + nieskończoność oraz 0?
Tak to wygląda z lewej i z prawej strony.
Załączniki
Bez tytułu.png
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: Jerry »

korki_fizyka pisze: 18 gru 2021, 14:17 Tak to wygląda z lewej i z prawej strony.
A skąd ten rysunek?
Wg wolframa:
limit.png
limit.png (35.33 KiB) Przejrzano 2227 razy
a jemu chyba wszyscy ufamy...

Pozdrawiam
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: Icanseepeace »

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: korki_fizyka »

Jerry pisze: 18 gru 2021, 15:28
korki_fizyka pisze: 18 gru 2021, 14:17 Tak to wygląda z lewej i z prawej strony.
A skąd ten rysunek?
Wg wolframa:
limit.png
a jemu chyba wszyscy ufamy...

Pozdrawiam
Wpisałem w Google funkcję \( f(x)=(1+x^2)^{2x^{-2}}\), której wykres przedstawił panb kilka postów temu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Granica funkcji - liczba e

Post autor: _Dawid_ »

korki_fizyka pisze: 18 gru 2021, 14:17
_Dawid_ pisze: 17 gru 2021, 21:47 Moim zdaniem to trochę jest tutaj nieprawidłowo, bo gdy chcę zrobić to tak jak prostą granicę eulera to mam dwa przypadki:
że granica jest właśnie + nieskończoność oraz 0?
Tak to wygląda z lewej i z prawej strony.
Tak też myślę, że lewostronna granica z tej funkcji dąży do zera oraz prawostronna do nieskończoności i tak mi wychodzi :)
ODPOWIEDZ