Wyznacz pochodną

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Wyznacz pochodną

Post autor: Sway22 »

\( 3\sin^2x - \sin^3x\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2021, 14:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \sin
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wyznacz pochodną

Post autor: eresh »

Sway22 pisze: 16 gru 2021, 14:33 \( 3sin^2x - sin^3x\)
\(f'(x)=6\sin x\cos x-3\sin^2x\cos x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Re: Wyznacz pochodną

Post autor: Sway22 »

w odpowiedziach jest: \( \frac{3}{2}\sin2x(2-\sin x) \)
i nie wiem jak do tego dojsc
Ostatnio zmieniony 16 gru 2021, 14:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \sin
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3562
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1960 razy

Re: Wyznacz pochodną

Post autor: Jerry »

eresh pisze: 16 gru 2021, 14:38 \(f'(x)=6\sin x\cos x-3\sin^2x\cos x\)
\(f'(x)=3\cdot(2\sin x\cos x)-{3\over2}\sin x(2\sin x\cos x)=3\sin2x-{3\over2}\sin x\sin2x=\\ \quad
={3\over2}\sin2x(2-\sin x)\)

co czyni odpowiedź eresh zgodną z Twoją

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ