Równanie kwadratowe z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1610
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1681 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Równanie kwadratowe z parametrem
Znajdź wszystkie wartości parametru m, dla których jeden z pierwiastków równania \((m-5)x^2-2mx+(m-4)=0\) jest mniejszy od 1, a drugi zaś większy od 2.
-
- Expert
- Posty: 6285
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Równanie kwadratowe z parametrem
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3894
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Równanie kwadratowe z parametrem
\(\begin{cases}x_1<1\\x_2>2\end{cases}\iff\begin{cases}x_1<1<x_2\\ x_1<2<x_2\end{cases}\)
i dalej jak w https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=32&t=95982
Pozdrawiam
i dalej jak w https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=32&t=95982
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę