niezależność wektorów

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alamijo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 gru 2021, 19:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

niezależność wektorów

Post autor: alamijo »

Sprawdzić, czy podane wektory są liniowo niezależne. Jeżeli nie są, wyrazić jeden z nich
jako kombinację liniową pozostałych.
\(\vec u= [ 2 , 1 , -1 ] \\
\vec v= [ 3 , 4 , 5 ] \\
\vec w= [ -5 , -2 , 1 ]\)
Ostatnio zmieniony 14 gru 2021, 19:36 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: niezależność wektorów

Post autor: grdv10 »

O liniowej niezależności decyduje niezerowość wyznacznika. Dla wektorów liniowo zależnych tworzymy odpowiedni układ równań i go rozwiązujemy.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: niezależność wektorów

Post autor: panb »

Policz wyznacznik. Jeśli się nie pomylisz i wyjdzie ci (-14), to skorzystaj ze wskazówki podanej przez @szw1710.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1938 razy

Re: niezależność wektorów

Post autor: Jerry »

\(\begin{vmatrix} 2 & 1 & -1 \\
3 & 4 & 5 \\
-5 & -2 & 1 \end{vmatrix}=-14\ne0\)
zatem...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ