wektory - działania

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alamijo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 gru 2021, 19:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

wektory - działania

Post autor: alamijo »

Wykonać podane działania na wektorach:
\(\vec u = [ 1 , -1 , -3 ]\\
\vec v= [5, -4 , -2]\\
\vec w= [ -4 , -1 , 3 ]\)

1. \(|\vec v|=\)
2. \(-7\vec u - 6\vec u =\)
3. \(\vec u \times\vec v =\)
4. iloczyn skalarny \(\vec u \circ\vec v\) =
5. \((\vec u ,\vec v ,\vec w) =\)
Ostatnio zmieniony 14 gru 2021, 19:34 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: wektory - działania

Post autor: Jerry »

1. \(|\vec v|=\sqrt{5^2+(-4)^2+(-2)^2}=3\sqrt5\)
2. \(-7\vec u - 6\vec u =- 13\vec u=[-13,13,39]\)
3. \(\vec u \times\vec v =[-10,-13,1]\)
4. iloczyn skalarny \(\vec u \circ\vec v=15\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ