układ Cramera?

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alamijo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 gru 2021, 19:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

układ Cramera?

Post autor: alamijo »

rozwiązać podany układ równań. Czy jest to układ Cramera?
\(\begin{cases}
-2 x - y - z = 0\\
-2 x + y - 4 z = 0\\
-12 x - 4 y - 9 z = 0\\
\end{cases}\)
Ostatnio zmieniony 14 gru 2021, 19:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3537
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: układ Cramera?

Post autor: Jerry »

Zauważ, że 5*(i)+(ii)=(iii)...

\(\begin{cases}x\in\rr\\ y=-{6\over5}x\\ z=-{4\over5}x\end{cases}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ