Wymierna z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jasiu2012
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 27 lis 2020, 23:11
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Wymierna z parametrem

Post autor: Jasiu2012 »

Dla jakich wartości parametru m równanie \( \frac{5}{3x - m} = \frac{3}{mx - 4} \) ma rozwiązanie dodanie.

Czy ustalając dziedzinę tzn. \(x \neq \frac{4}{m} \) powinienem ustalić, że m jest różne od zera? Jeśli nie to dlaczego?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Wymierna z parametrem

Post autor: Jerry »

Jasiu2012 pisze: 14 gru 2021, 17:05 ...powinienem ustalić, że m jest różne od zera? Jeśli nie to dlaczego?
Dla \(m=0\) masz pierwszy, dla \(m\ne0\) masz drugi przypadek...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ