Oblicz granicę funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ViolinFinnigan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 26 lis 2020, 13:38
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Oblicz granicę funkcji

Post autor: ViolinFinnigan »

Mam do policzenia taką granicę:

\(\Lim_{x\ \to+\infty } \arcsin \frac{x}{2x+1} \)

Nie bardzo wiem, jak się za to zabrać. Coś pewnie trzeba poprzekształcać, ale co? Z jakiego wzoru potem korzystać? Czy tylko analizować wykres?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2021, 14:07 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \to
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3535
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Oblicz granicę funkcji

Post autor: Jerry »

\(\Lim_{x\ \to+\infty } \arcsin \frac{x}{2x+1} =\arcsin{1\over2}={\pi\over6} \)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ