Cześć, mam nierówność, którą teoretycznie potrafię rozwiązać, ale mam problem z analizą wyniku:
\(-\cos^2x+ 2\sin x + 3 \le 0\)
I stosuje podstawienie i dostaję, że
\(t \in \langle-1;3\rangle\)
Czy to znaczy, że \(x\) należy do rzeczywistych?
Nierówność trygonometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 26 lis 2020, 13:38
- Podziękowania: 14 razy
- Płeć:
Nierówność trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 13 gru 2021, 15:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \sin \cos
Powód: poprawa kodu; \sin \cos
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Nierówność trygonometryczna
Sinus i cosinus są funkcjami ograniczonymi z dołu i góry przez 1 oraz nie mogą jednocześnie przyjmować wartości \( \pm 1 \)
Ponadto funkcje \( f(x) = x^2 \) na przedziale \( x \in [-1 , 1] \) przyjmuje wartości mniejsze od 1 i wieksze od 0. Dlatego:
\( \forall_{x \in R} \ -(\cos x)^2 + 2\sin x > -1 -2 = -3 \So -(\cos x)^2 + 2\sin x + 3 > 0 \)
Ponadto funkcje \( f(x) = x^2 \) na przedziale \( x \in [-1 , 1] \) przyjmuje wartości mniejsze od 1 i wieksze od 0. Dlatego:
\( \forall_{x \in R} \ -(\cos x)^2 + 2\sin x > -1 -2 = -3 \So -(\cos x)^2 + 2\sin x + 3 > 0 \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1939 razy
Re: Nierówność trygonometryczna
ViolinFinnigan pisze: ↑13 gru 2021, 10:09 ... stosuje podstawienie i dostaję, że
\(t \in \langle-1;3\rangle\)
Jakie podstawienie? Naturalnym byłoby
\(\sin x=t\wedge t\in\langle-1;1\rangle\),
ale wtedy nierówność jest równoważna
\(t^2+2t+2\le0\iff (t+1)^2+1\le0\iff t\in\emptyset\)
Pozdrawiam