Ruch obrotowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dżoana256
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2021, 23:08
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ruch obrotowy

Post autor: Dżoana256 »

Witam, bardzo proszę o sprawdzenie tego zadania.
Oblicz energię kinetyczną ruchu obrotowego 12-kilogramowego koła motocykla, jeżeli jego prędkość kątowa wynosi 120 rad/s. Promień wewnętrzny koła ma 0,2080 m, a zewnętrzny 0,330 m.

Moje obliczenia:
\(m=12 kg\)
\(ω=120 rad/s\)
\(r_w=0,208 m\)
\(r_z=0,33 m\)
\(I=\frac{m}{2}(r_1^2+r_2^2)\)
\(I=6(0,208^2+0,33^2)\)
\(I=0,913 kg*m^2\)
\(E_k=0,5*I*ω^2\)
\(E_k=0,5*0,913*120^2=14400 J\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Ruch obrotowy

Post autor: korki_fizyka »

\(I = \frac{m}{2}(r^2_z - r^2_w)\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ