Oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelinamyszka87
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 gru 2021, 14:10
Podziękowania: 4 razy

Oblicz

Post autor: ewelinamyszka87 »

Oblicz:
a) w zawodach sportowych wzięło udział 10 drużyn. Ile meczy rozegrano, jeżeli grano systemem „każdy z każdym”?
b) ustawiamy w szeregu 4 chłopców i 3 dziewczynki. Ile jest możliwości ustawień, jeśli najpierw stały dziewczynki, potem chłopcy?
c) ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których zapisie pierwsza cyfra jest parzysta a pozostałe nieparzyste?
d) ile jest wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 5?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: eresh »

ewelinamyszka87 pisze: 09 gru 2021, 14:23 Oblicz:
a) w zawodach sportowych wzięło udział 10 drużyn. Ile meczy rozegrano, jeżeli grano systemem „każdy z każdym”?
\(\frac{10\cdot 9}{2}=45\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: eresh »

ewelinamyszka87 pisze: 09 gru 2021, 14:23 Oblicz:

b) ustawiamy w szeregu 4 chłopców i 3 dziewczynki. Ile jest możliwości ustawień, jeśli najpierw stały dziewczynki, potem chłopcy?
\(3\cdot 2\cdot 1\cdot 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: eresh »

ewelinamyszka87 pisze: 09 gru 2021, 14:23 Oblicz:

c) ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których zapisie pierwsza cyfra jest parzysta a pozostałe nieparzyste?
pierwsza cyfra to jedna z cyfr: 2,4,6,8
drugą i trzecią wybieramy z cyfr: 1,3,5,7,9

\(4\cdot 5\cdot 5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: eresh »

ewelinamyszka87 pisze: 09 gru 2021, 14:23 Oblicz:

d) ile jest wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 5?
liczba jest podzielna przez 5, gdy cyfrą jedności tej liczby jest 0 lub 5
cyfrę jedności możemy wybrać na dwa sposoby
cyfrę dziesiątek - na 10 sposobów
cyfrę setek - na 9 sposobów (bez zera)
\(2\cdot 10\cdot 9\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ