Równanie potęgowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MatCh
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 paź 2009, 14:21

Równanie potęgowe

Post autor: MatCh »

Cześć. Mam problem z takim oto równaniem:

\(x + 2 = 2\sqrt{x\sqrt{x-1}+2}\)

Wiem (a przynajmniej wydaje mi się, że wiem) jak obliczyć dziedzinę:

\(\begin{cases}x-1 \ge 0 \\ \sqrt{x^2(x-1)} +2 \ge 0 \end{cases}\)

Czyli:

\(\begin{cases}x \ge 1 \\ \sqrt{x^2(x-1)} \ge -2 /()^2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x-1 \ge 0 \\ x^3 - x^2 -4 \ge 0\end{cases}\)
\(\begin{cases}x-1 \ge 0 \\ x \ge 2\end{cases}\)

Czyli \(D_f = <2; + \infty )\) Dobrze?
A jeśli tak, to co zrobić dalej? No bo próbowałem metodą starożytnych i jakieś bzdury mi wychodzą x/

-------------------------------------------------------------------------------------------
Jeszcze jedno zadanie, którego nie potrafię rozwiązać:

\(\sqrt{x+11 -6\sqrt{x+2}} - \sqrt{x+3 -2\sqrt{x+2}} = 2\)

No załamać się można x/

Z góry dzięki za pomoc.
MatCh
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 paź 2009, 14:21

Post autor: MatCh »

A już nie trzeba, znalazłem na stronie rozwiązania b.podobnych zadań ;)
ODPOWIEDZ