Usuwanie ułamka z mianownika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zaeraan
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 wrz 2020, 09:39
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Usuwanie ułamka z mianownika

Post autor: zaeraan »

Czy da się usunąć ułamek z mianownika w następującym przykładzie, tak aby nie był piętrowy?
\( \frac{1}{ \sqrt{1-( \frac{x}{2x+1} )^2} } \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5121
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Usuwanie ułamka z mianownika

Post autor: panb »

zaeraan pisze: 02 gru 2021, 00:34 Czy da się usunąć ułamek z mianownika w następującym przykładzie, tak aby nie był piętrowy?
\( \frac{1}{ \sqrt{1-( \frac{x}{2x+1} )^2} } \)
Jasne.
\[ \frac{1}{ \sqrt{1-( \frac{x}{2x+1} )^2} }= \frac{1}{ \sqrt{1- \frac{x^2}{(2x-1)^2} } }= \frac{1}{ \sqrt{ \frac{(2x-1)^2-x^2}{(2x-1)^2} } }= \frac{1}{ \frac{ \sqrt{(2x-1)^2-x^2} }{ \sqrt{(2x-1)^2} } }= \frac{|2x-1|}{\sqrt{(2x-1)^2-x^2} } = \frac{|2x-1|}{ \sqrt{(x-1)(3x-1)} } \]
ODPOWIEDZ