Witam, proszę o pomoc w tym zadaniu.
Piłka o masie 1,0 kg buja się na linie o długości 2,0 m. W najniższym położeniu piłka porusza się z prędkością 10 m/s.
a) Ile wynosi prędkość w najwyższym położeniu?
b) Ile wynosi siła naprężenia liny w najniższym i najwyższym położeniu?
Moje obliczenia:
a) \(E_{pk}=0J\) - energia potencjalna w najwyższym położeniu
\(E_{pp}=19,6J\) - energia potencjalna w najniższym położeniu
\(E_{kk}=50J\) - energia kinetyczna w najwyższym położeniu
\(E_{kp}=x\) - energia kinetyczna w najniższym położeniu
\(E_{pp}=mgh=1\cdot 9,8\cdot 2=19,6J\)
\(E_{kk}=\frac{mv^2}{2}=\frac{1\cdot 10^2}{2}=50J\)
\(E_{kp}+E_{pp}=E_{kk}+E_{pk}\)
\(19,6+\frac{mv^2}{2}=50+0\)
\(\frac{mv^2}{2}=30,4\)
\({v^2}=60,8\)
\(v=7,8\frac{m}{s^2}\)
b) nie mam pomysłu
Piłka na linie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Piłka na linie
1. Piłka się nie buja tylko robi młynki na tym sznurze, co można sprawdzić wyliczając maksymalną wysokość na jaką teoretycznie mogłaby się wznieść: \(h = \frac{v^2}{2g} = 5\ m > 4 \ m = 2L\)
Dół = góra
\(\frac{mv_d^2}{2} = \frac{mv_g^2}{2} +2mgL\)
\(v_g = \sqrt{v_d^2 -4gL} \approx \sqrt{20} \approx 4,5\ \frac{m}{s}\)
2. Siła napięcia liny to wypadkowa siły ciężkości oraz siły odśrodkowej bezwładności
\(\vec{F_N} = \vec{Q} + \vec{F_r} = m(g \pm \frac{v^2}{L})\)
To jest sprzeczne
Dół = góra
\(\frac{mv_d^2}{2} = \frac{mv_g^2}{2} +2mgL\)
\(v_g = \sqrt{v_d^2 -4gL} \approx \sqrt{20} \approx 4,5\ \frac{m}{s}\)
2. Siła napięcia liny to wypadkowa siły ciężkości oraz siły odśrodkowej bezwładności
\(\vec{F_N} = \vec{Q} + \vec{F_r} = m(g \pm \frac{v^2}{L})\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl