trapez równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

trapez równoramienny

Post autor: puxux »

Trapez równoramienny o obwodzie 20 dm jest opisany na okręgu. Oblicz pole tego trapezu, wiedząc, że jego przekątna ma długość \(\sqrt41\) dm
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: trapez równoramienny

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek, niech \(a,b,c,h\) będą długościami podstaw ramienia i wysokości. Wtedy
  • \( \begin{cases} a+b+2c=20\\ a+b=2c\end{cases} \So {a+b\over2}=5\)
  • \(\left({a+b\over2}\right)^2+h^2=\sqrt{41}^2\So h=4\)
i do odpowiedzi blisko

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ